24 tunnin juoksu on tapa testata omaa kuntoa ja kestävyyttä


Yksi ultrajuoksun lajeista on 24 tunnin juoksu. Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia juoksumatkoja, jotka ovat maratonia (42,195 km) pidempiä. Ultrajuoksut jakautuvat matka- ja aikaperusteisiin. Matkaperusteisista yleisimmät juoksumatkat ovat 50 ja 100 mailia (80 ja 160 km) sekä 100 kilometriä. Aikaperusteisista yleisin kesto on juuri 24 tuntia. Kilpailuja järjestetään myös kuuden, 12 ja 48 tunnin sekä kuuden vuorokauden kestoilla. Kyse on siis todella vaativista juoksumatkoista, jotka koettelevat osallistujien fyysistä – ja psyykkistäkin kestävyyttä.

Ultrajuoksussa järjestetään arvokilpailuja sekä Suomessa että Euroopan ja maailman tasolla. MM-tasolla viralliset matkat ovat 100 kilometriä, 24 tuntia sekä noin 80 kilometrin vuorijuoksu. Tässä artikkelissa keskitymme 24 tunnin juoksuun, mutta saat tietoa ja vinkkejä muillekin juoksumatkoille. Jos olet miettinyt 24 tunnin juoksuun osallistumista, kannattaa ehdottomasti lukea lisää, sillä seuraavaksi kerromme, miten 24 tunnin juoksua voi harjoitella ja mitä siinä tulisi ottaa huomioon. Artikkelin lopussa kerrotaan espoolaisesta Endurance 24 h:sta, joka on yksi lajin kilpailuista – tervetuloa!

Harjoittelu tekee mestarin

Jos 24 tunnin juoksu kiinnostaa, on hyvä huomioida, että tavoitteessa onnistuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Juoksuharjoittelu kannattaa luonnollisestikin aloittaa aluksi lyhyemmillä matkoilla. Kun kunto on kasvanut, sopiva välitavoite on esimerkiksi maratonin juokseminen. Tämän jälkeen voi siirtyä harjoittelemaan ultrajuoksuja. Kilpailupäivämäärä on hyvä merkitä kalenteriin hyvissä ajoin, mielellään jo ainakin 12 kuukautta ennen, jotta harjoittelulle jää tarpeeksi aikaa. Seuraavaksi on syytä suunnitella harjoitusohjelma, ja mikä vielä tärkeämpää, myös pysyä siinä.

24 tunnin juoksumatkat vaativat luonnollisestikin harjoittelua. Yleispäteviä ohjeita on kuitenkin vaikea antaa, ja juoksijan on itse päätettävä, millainen harjoittelu sopii juuri hänelle. Harjoittelun on sovittava omaan elämäntapaan. On hyvä hyödyntää esimerkiksi oman asuinseudun tarjoamat mahdollisuudet. Yleisesti ottaen 24 tunnin juoksulle, kuten myös muille ultrajuoksumatkoille, tulisi harjoitella pidemmillä matkoilla kuin lyhyemmille juoksumatkoille. Jos maratonjuoksua varten juoksee viikoittain esimerkiksi 80–110 kilometriä, 24 tunnin juoksulle sopiva kilometrimäärä voisi olla esimerkiksi vähintään 160 kilometriä viikossa.

Levon merkitystä ei kannata aliarvioida

On kuitenkin selvää, että joka viikko ei voi päästä samoihin harjoitusmääriin. Elämäntilanteesta, sairaudesta tai vammasta johtuen kilometrejä voi taittua välillä vähemmänkin. Ennen kilpailua on tarpeen pudottaa kilometrimäärää ja keventää harjoittelua. Yhtä tärkeää kuin harjoittelu on se, että lepää ennen kilpailua. Lepo on tärkeää myös silloin, jos saa harjoittelun seurauksena jalkavaivoja. Mahdolliset jalkavaivat kannattaa aina tutkituttaa asiantuntijalla, jotta kilpailuun osallistuminen ei vaarannu. Muista huolehtia myös riittävästä ja monipuolisesta ruokavaliosta.

Harjoittelu vaatii aikaa ja voimavaroja, mutta se on myös hyvin nautinnollista. Harjoittelun tulisi olla ennen kaikkea rentoutunutta ja antoisaa. Kannattaa valita mahdollisimman miellyttäviä juoksupaikkoja aina kun siihen on vain mahdollisuus. Esimerkiksi metsätiet ja polut, sekä hiljaiset pikkutiet voivat lisätä juoksemisesta saatavaa mielihyvää. Talvet voivat tosin olla Suomen olosuhteissa haasteellisia, ja talvella kannattaa toki pysytellä valaistuilla kaduilla. Harjoittelussa voi olla avuksi esimerkiksi jäsenyys paikallisessa seurassa. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän saat varmuutta kisoihin.

Nesteen ja energian saanti on tärkeää

24 tunnin juoksu on todella vaativa suoritus. Kannattaa tutustua kilpailureittiin etukäteen ja suunnitella, missä kohdin tarvitsee ruokaa, juomaa, vaatteita, vaihtokenkiä, yms. On hyvä tehdä etukäteen lista, mitä syö ja juo missäkin matkan vaiheessa. Huoltajan rooli on tärkeä. Jos mahdollista, kannattaa levätä ja nukkua mahdollisimman hyvin ennen kilpailua. 24 tunnin juoksuissa on ensiarvoisen tärkeää säilyttää sekä neste- että energiatasapaino. Ennen kisaa tulee juoda hyvin. Nesteitä kuluu juoksun aikana useita litroja ja niiden imeytymisessä apua saa suoloista.

Monet juoksijat syövät helposti sulavaa ruokaa, jotta energia pääsee imeytymään. Tällaisia ovat esimerkiksi smoothiet, kuivahedelmät sekä pähkinät. Haasteelliseksi syömisen tekee se, että osa syömisestä tapahtuu vauhdissa. Välillä juoksijoiden on kuitenkin hidastettava kävelyvauhtiin tai pysähdyttävä syömisen ajaksi, jotta ruuansulatusongelmia ei ilmaantuisi. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että kilpailijat kärsivät pahasta olosta tai oksentavat. Kisan ensimmäinen puolisko kannattaa juosta tasaisesti ja rauhallisesti. Ei kannata väkisin pyrkiä juoksemaan muiden tahdissa, vaan pitää omaa tahtia yllä.

Endurance 24 h:ssa voi testata omaa kestävyyttään

24 tunnin juoksu on hieno kokemus ja siihen yltäneet saavat todellakin olla itsestään ylpeitä. Kilpailuja järjestetään sekä Suomessa että ulkomailla. Yksi suomalaisista kilpailuista on Endurance 24 h, joka järjestetään Espoossa Esport Arenalla. Endurance 24 h voi hyvinkin olla se paikka, jossa oman 24 tunnin juoksutaipaleensa aloittaa. Kisassa on omat sarjansa naisille ja miehille, ja sinne on mahtunut tavallisesti 140 juoksijaa. Kilpailuissa juostaan mondo-pintaisella, noin 390 metriä pitkällä sisäradalla. Lämpötila areenalla on noin +19 – 21°C.

24 tunnin juoksussa pääsee testaamaan omia rajojaan

Endurance 24 h -kilpailussa vaihdetaan juoksusuuntaa aina kuuden tunnin välein. Lepääminen on mahdollista pukuhuoneissa, jotka ovat varattu vain tätä tarkoitusta varten. Oman makuualustan ja -pussin voi ottaa mukaan, jos arvelee niille olevan tarvetta. Aivan radan vieressä on vessoja, ja pahoinvoinnin yllättäessä radan varrelta löytyy roskakoreja sekä oksennuspusseja. Kilpailussa parhaiten menestyneet palkitaan ja kaikki osallistujat saavat suorituksestaan mitalin. Jos 24 tunnin juoksu kiinnostaa, kannattaa lähteä rohkeasti harjoittelemaan ja osallistua vasta kilpailuihin, kun tunnet olevasi valmis.