Asfalttia ja polkuja


Suomi on pitkä maa. Maisemaan mahtuu kaikkea eteläisistä lehtometsistä pohjoisen karuun tundraan. Vaikka saattaisikin luulla, että Suomen pohjoinen sijainti tekisi juoksutapahtumien järjestämisen vaikeaksi, näin ei onneksi ole. Jopa talviurheilumaana tunnetussa Suomessa riittää juoksulajien harrastajia aivan maan pohjoisinta osaa myöten. Ja koska on harrastajia, on myös lajiin liittyviä tapahtumia – vieläpä suorastaan runsaasti. Olit sitten kiinnostunut laittamaan jalkaa toisen eteen urbaanisti asfaltilla tai luonnonläheisesti polulla, löytyy pohjoisesta sopiva tapahtuma. Pohjoisen Piilaakson, eli Oulun, kaduilla juostaan esimerkiksi perinteinen Oulun juoksu, pituudeltaan 10 kilometrin katulenkki. Tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 1967. Tähän tapahtumaan liittyy myös Academy run, joka on tarkoitettu oppilaitosten opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tämä syksyinen tapahtuma on vain yksi esimerkki niistä kymmenistä juoksutapahtumista, joita järjestetään ympäri Pohjois-Suomea joka kesä.

Jos kiinnostus juoksuun painottuu enemmän luontoon kuin asfaltille, löytyy pohjoisesta myös tähän paljon hyviä vaihtoehtoja. Nykyajan juoksutrendeihin kuuluu ehdottomasti polkujuoksu, joka kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Suomen eteläisimmällä tunturilla, Isosyötteellä, voit kirmaista ylös tunturiin Isosyöte Classic Trailrunissa. Tässä tapahtumassa matkan pituus on 21 kilometriä ja nousua kertyy 485 metriä. Osa matkasta taittuu ruskan keskellä pitkospuilla. Isosyöte sijaitsee Pudasjärvellä, ja tapahtuman järjestävä seura on Pudasjärven Urheilijat. Tapahtuma järjestetään vuosittain syyskuussa, jolloin pohjoisen ruska on kauneimmillaan. Polkujuoksijoilla on tapahtumia muinakin vuodenaikoina. Esimerkiksi kesäkuussa järjestettävä Salla Midnight Trailrun and Orienteering tarjoaa erilaisia reittivalintoja: matkat ovat pituudeltaan 10, 22,5 ja 45 kilometriä. Myös perheen pienimmät voivat osallistua omiin sarjoihinsa, joten tapahtuma sopii hyvin koko perheelle. Mikä parasta, kesäkuuhan on Salla-tunturilla yöttömän yön aikaa.

NUTS Ylläs Pallas

Jos edellä mainitut matkat tuntuvat turhan kesyiltä, löytyy pohjoisesta kyllä vaativimpiakin juoksutapahtumia. Haastetta riittää ainakin NUTS Ylläs Pallas -ultrajuoksutapahtumassa, jossa juoksureitin pituus on 134 kilometriä. Tämä hyvinkin vaihtelevassa maastossa kulkeva lenkki sisältää nousua peräti 4048 metriä, joten juoksua voi pitää hyvin haastavana. Tapahtumalle onkin myönnetty Ultra Trail World Tour Discovery -status. Jos tapahtuman päämatka tuntuu liian pitkältä, ovat vaihtoehtoina myös 26 kilometrin ja 55 kilometrin reitit. Aivan helppoja nekään eivät ole, sillä nousua löytyy molemmissa suhteellisen paljon; lyhyemmässä 26 kilometrin lenkissä nousua on 1238 metriä ja pidemmän 55 kilometrin lenkin nousu on 1642 metriä. Aivan kylmiltään tuskin kannattaa millekään näistä matkoista lähteä. Varusteet ja kunto on oltava kohdillaan tämän tason kisailuissa, joten näihin tapahtumiin osallistuminen edellyttää pitkää harjoituskautta.

NUTS Karhunkierros

Kuusamo on kotipaikkana tälle hyvin vaativalle juoksutapahtumalle. Oulangan kansallispuistossa toukokuussa järjestettävä tapahtuma on hyvin suosittu. Esimerkiksi vuonna 2018 se keräsi yli 2500 osanottajaa. Reittien pituudet vaihtelevat 31 ja 160 kilometrin välillä. Juoksumaastona toimii legendaarinen Karhunkierros-vaellusreitti, joka on monille tuttu hieman hitaammasta etenemisestä. Haastetta tuovat myös vuodenaika sekä pohjoinen sijainti, sillä kevään eteneminen saattaa tehdä juoksualustasta erittäin vaikean. Reitillä saattaa olla jäätä ja toisaalla upottavia liejukuoppia. 160 kilometrin lenkin haastavuutta lisäävät myös reitin korkeusolosuhteet, koska nousua riittää peräti 3780 metriä. Nopeimmat juoksijat ovat suoriutuneet reitistä reiluun 20 tuntiin, naistenkin puolella nopeimmat ajat ovat 25 tunnin luokkaa. Tämän luonteisissa kilpailuissa ei ole samantekevää millaisilla varusteilla kisaan lähdetään. Esimerkiksi maastopohjan vaihtelevuus asettaa jalkineille suuret vaatimukset. Ei ole helppoa juosta 160 kilometriä hiertävissä kengissä.

Rovaniemi City Run

Kaikki eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita epätasaisella alustalla juoksemisesta. Tasainen maasto tekee juoksemisesta erilaista kuin metsäpolkujen kiertämisestä. Kaupunkiolosuhteisiin tottuneille juoksijoille on tarjolla monenlaisia juoksutapahtumia myös pohjoisemmassa osassa Suomea. Esimerkiksi Rovaniemellä vuosittain järjestettävä Rovaniemi City Run -tapahtuma sopii hyvin monenlaisille juoksuharrastajille vauvasta vaariin. 10 kilometrin reittiä kierretään yhdestä neljän kertaa riippuen siitä, juostaanko maratonia, puolimaratonia vai kymppiä. Se, että eri matkojen juoksijat juoksevat samaa reittiä startaten eri aikoihin, mahdollistaa vetoavun saamisen mahdollisimman monelle juoksun aikana. Tämä luo hyvät onnistumismahdollisuudet kaikille matkan pituudesta riippumatta. Lapset juoksevat omia matkojaan. Pienimmille on rata, jonka pituus vaihtelee lapsen iän mukaan. Nuorimmat, eli 3-4-vuotiaat, kirmaavat 150 metriä, 5-9-vuotiaat 300 metriä ja 10-13-vuotiaat juoksevat 1000 metriä. Lasten sarja kulkee nimellä Mini run.

Jokaiselle jotakin

Mitä tulee erilaisten juoksutapahtumien määrään ja laatuun, on pohjoisin Suomi varsin hyvin edustettuna. Edellä mainitut ovat vain satunnaisia esimerkkejä pohjoisen monipuolisesta kilpajuoksutarjonnasta, eikä tarkoituksena ole luoda kattavaa kilpailukalenteria. Pohjois-Suomesta löytyy varmasti jokaiselle sopivia mahdollisuuksia osallistua juoksutapahtumiin riippumatta siitä, millaisessa maastossa tai kuinka suuressa joukossa tapahtumiin mieluiten osallistuu. Tapahtumien järjestäjinä toimivat usein paikalliset urheiluseurat erilaisten sponsorien tukemina. Juoksu on harrastuksena monen suomalaisen suosiossa, oli kyseessä sitten kevyt kuntoa ylläpitävä hölkkä tai veren maku suussa tehtävä 150 kilometrin ultrajuoksu. Jokainen valitsee itse. Olivat tavoitteesi juoksussa kilpailemisessa tai kunnon ylläpitämisessä, varusteet ovat tärkeässä osassa. Kaiken A ja O on kunnolliset lajiin soveltuvat kengät, jotka tuntuvat hyviltä jaloissa pidemmälläkin matkalla. Mikäpä olisi parempaa kuin reipas lenkki raikkaassa syyssäässä!