Ironman-kisat – triathlonin kuninkuusmatka


Triathlon on tosiurheilijoille suunnattu yhdistelmälaji, joka koostuu uinnin, pyöräilyn ja juoksun nk. “pyhästä kolminaisuudesta”. Triathloniin kuuluu eripituisia matkoja, joista äärimmäisin on täysmatka eli Ironman (suora suom. rautamies; yleensä muodossa teräsmies), johon kuuluu 3,8 kilometrin uinti, 180 kilometrin pyöräily ja 42,195 kilometrin maratonjuoksu, yleensä juuri tässä järjestyksessä. Esimerkiksi olympialaisien triathlonissa kilpaillaan huomattavasti lyhyemmällä matkalla, joka vastaa suunnilleen neljäsosaa täyspituudesta. Myös puolimatka on mahdollinen. Kaikkien pituuksien vaatiessa kilpailijalta kovaa kuntoa on selvää, että erityisesti täysmittainen Ironman-suoritus vaatii äärimmäisen kestävyyttä, sillä kehon glykogeenivarastot tyhjenevät täysin suorituksen aikana, joka voi kestää helposti puolikin vuorokautta. Ironmanin virallinen maailmanennätys on 7.35.39, johon ylsi saksalainen Jan Frodeno Saksan Challenge Rothissa. Naisten maailmanennätys on 8.18.13 ja sitä pitää hallussaan isobritannialainen Chrissie Wellington.

Virallisia Ironman-tapahtumia, muun muassa maailmanmestaruuskilpailuja Havaijilla, tuottaa brändin oikeudet omistava World Triathlon Corporation. Samassa urheilusuorituksessa kilpaillaan kuitenkin myös muissa kilpailuissa, kuten Challenge Rothissa Saksassa ja Norseman Triathlonissa Norjassa, ja kuka tietää missä kaikkialla muualla — kuka tahansa uhkarohkea kuntoilijahan voi suorittaa haasteen niin halutessaan. Luonnollisesti suoritus vaatii huolellista valmistautumista niin fyysisesti kuin myös reitin suunnittelun kannalta, ja osa haasteista onkin mennyt pieleen esimerkiksi liian kylmän veden tai vaikean maaston takia. Oman nosteensa Ironman-nimi sai vuonna 2015, kun yhdysvaltalainen James Lawrence ansaitsi itselleen lisänimen ” The Iron Cowboy” suorittaessaan Ironmanin 50 kertaa 50 päivässä 50 osavaltiossa. Luonnollisesti keskimäärin 14 tuntia kestäneet suoritukset päivästä toiseen olivat keholle uskomaton rääkki, mutta Lawrence selvisi haasteesta. Hän kuitenkin muun muassa nukahteli pyörän selkään kesken ajon.

Ironman-kilpailujen lyhyt historia

Ensimmäinen Ironman-kisa järjestettiin Havaijilla, jossa paikalliset urheilijat halusivat selvittää, minkä lajin edustajat ovat kaikista kovakuntoisimpia. Ensimmäisestä vuoden 1978 kilpailusta alkaen täysmatkan pituus on pysynyt samana, samoin sääntölapun teksti: ”Ui 2,4 mailia! Pyöräile 112 mailia! Juokse 26,2 mailia! Kehuskele loppuelämäsi”. Tapahtuma vakiintui heti jokavuotiseksi, ja jo toisena vuonna televisiokanavajätti ABC otti sen ohjelmistoonsa lisäten hurjasti lajin suosiota. Ennätykset ovat ajan myötä luonnollisesti koventuneet rutkasti: ensimmäinen voittoaika oli 11.46.58 ja sen saavutti yhdysvaltalainen Gordon Haller, kun nyt maailmanennätysaika on yli neljä tuntia vähemmän. Ensimmäiseen kilpailuun osallistui vain viisitoista kilpailijaa, joista kaksitoista selvisi maaliin. Seuraavana vuonna osallistujia oli jo 50, mutta tapahtumaa jouduttiin siirtämään huonon sään takia. Tom Warren voitti peräti puoli tuntia paremmalla voittoajalla kuin Hallerin aika edellisvuonna. Lyn Lemaire oli kuudes ja hänestä tuli samalla ensimmäinen teräsnainen.

Ironman-kisat Suomessa

Myös Suomessa on kilpailtu teräsmiehen tittelistä. Kuuluisin kilpailu lienee Joroisissa vuosittain järjestettävä Suomen Teräsmieskisa, johon idea syntyi – missä muuallakaan kuin saunassa – vuonna 1982. Ensimmäinen kilpailu vuonna 1983 oli puolimittainen, ja siihen osallistui 115 kilpailijaa, joista nopeinten suoriutui Magnus Lönnqvist. Suomen ensimmäiset kansainväliset täysmatkan kisat järjestettiin myös Joroisissa neljä vuotta myöhemmin. EM-tason kilpaan Etelä-Savoon saapui paikalle peräti 200 osallistujaa 16 maasta. Ongelmaksi koitui Valvatus-järven vesi, joka oli niin kylmää, että osa joutui jättämään kilpailun kesken hypotermian vuoksi. Virallisesti Ironman-tapahtuma järjestettiin ensi kertaa Suomessa vasta vuonna 2017, kun brändin omistava yhtiö järjesti Ironman 70.3 Lahti Finland -triathlonin. Kyseessä oli puolen matkan kilpailu. Lahden kilpailun voitti eteläafrikkalainen Matt Trautman ajalla 3.54.35. Suomalaisista nopein oli neljänneksi sijoittunut Thomas Darby.

Ironman-kisat maailmalla

Vuosittain järjestetään yli 30 virallista Ironman-kilpailua, joiden parhaat osallistujat lunastavat paikkansa maailmanmestaruuskilpailuihin: 16 kilpailua Euroopassa, 15 Pohjois-Amerikassa, 2 Etelä-Amerikassa, 1 Afrikassa, 4 Aasiassa ja 4 Australiassa. Suomalaisille lähimmät paikat osallistua osakilpailuun ovat Kalmar Ruotsissa ja Tallinna Virossa. Virallisten tapahtumien lisäksi järjestetään useita epävirallisia tapahtumia, joiden tulokset kuitenkin luetaan mukaan ennätyksiin — itse asiassa sekä naisten että miesten maailmanennätykset ovat molemmat epävirallisesta Challenge Rothista vuosilta 2016 (miehet) ja 2011 (naiset). Challenge Roth oli osa virallista Ironman-sarjaa, mutta erkautui siitä vuonna 2002. Joidenkin mukaan vain alkuperäinen Havaijin tapahtuma on oikea Ironman-kilpailu ja muut ovat tavallisia triathloneja, vaikka kyseessä on sama vaativa suoritus. Onkin totta, että Ironman-nimeä ei voi käyttää kaupallisissa yhteyksissä muissa kuin tavaramerkin omistavan World Triathlon Corporationin tapahtumissa.

Maineikkaimmat Ironman-kilpailijat

Maailmanennätysten haltijoiden ja ”The Iron Cowboy” James Lawrencen lisäksi pienen lajin historiaan ja nykypäivään kuuluu monta nimekästä onnistujaa. Saksalainen Patrick Lange pitää hallussaan ennätystä alkuperäisestä Havaijin kilpailusta, jonka hän suoritti ajalla 8,01,40 vuonna 2017. Yhdysvaltalainen Mark Allen taas on kilpailujen titaani, joka pitää hallussaan miesten ennätystä voittojen määrässä kuudella voitollaan, joista viisi oli peräkkäisiä. Belgialainen Luc Van Lierde oli ensimmäinen eurooppalainen mies, joka voitti Ironman Hawaiin, ja piti hallussaan kaikkien aikojen ennätysaikaa 7.50.27 aina vuoteen 2011 asti, jolloin Frodeno päihitti sen vartilla. Zimbabwelainen Paula Newby-Fraser, lempinimeltään ”The Queen of Kona”, pitää hallussaan kivenkovaa ennätystä: 24 Ironman-voittoa, joista kahdeksan Havaijin kilpailuissa. Jos sinä haluat liittyä näiden teräsmiesten ja -naisten joukkoon, voit tutustua lajiin lisää vaikkapa Finntriathlonin kautta.