Oletko valmis ultrajuoksuun?


Tervetuloa ultrajuoksun maailmaan! Ehkä jo tiedät, mitä ultrajuoksu tarkoittaa, mutta mielen virkistykseksi pieni kertauskurssi ei varmastikaan ole pahitteeksi. Ultra saattaa terminä viitata lyhyeen, mutta tällä kertaa ei olla pikamatkoilla, vaan oikeastaan erityispitkillä reissuilla. Ultrajuoksulla tarkoitetaan nimenomaan erittäin pitkiä juoksumatkoja, eli siitä mihin maraton päättyy, alkaa ultrajuoksumatkat. Lyhin virallinen ultrajuoksukisojen matka onkin 30 mailia eli vajaat 50 kilometriä ja yleisimmät puolestaan 50 mailia eli 80 kilometriä, 100 kilometriä ja 100 mailia eli 160 kilometriä. Toinen tapa hahmottaa ultrajuoksua kisamielessä on juosta eri mittaisia kilpailuja aina kuudesta tunnista kuuteen vuorokauteen. Aivan pisimmillään ultrajuoksukisat voivat olla tuhansia kilometrejä ja kestää jopa kuukausia toisensa perään. Oletko valmis heittämään lenkkarit jalkaan ja sukeltamaan syvemmälle ultrajuoksun erityispitkille matkoille? Sitten mennään!

Tämä sivu on todellinen tietopankki ultrajuoksusta ja kestävyysjuoksusta. Kerromme sinulle parhaita harjoitteluvinkkejä kestävyysjuoksuun. Opit myös sen, mikä on ultrajuoksun ja maratonin ero ja miten näihin lajeihin harjoittelu eroaa toisistaan. Ultrajuoksijan on tärkeää hankkia oikeanlaiset varusteet, ja sivustomme kertoo sinulle parhaat vinkit myös kunnon varusteiden hankintaan. Tältä sivustolta löydät myös kaikista kattavimman oppaan siihen, mistä Suomessa löytyy ultrajuoksutapahtumia ja jos matkustaminen kiinnostaa, kerromme myös kiinnostavimmat tapahtumat maailmalta. Esittelemme myös muita kestävyyslajeja, kuten polkujuoksua ja kestävyysurheilun kuningaslajia, Triathlonin Ironman-kisoja. Haluamme, että juuri sinä saat parhaat mahdolliset ohjeet harjoitteluun, joka tulee vaatimaan sinulta paitsi äärimmäisen kovaa fyysistä kuntoa, myös henkistä kanttia. Kymmenien kilometrien juokseminen ilman määränpään välitöntä läheisyyttä on ennen muuta kamppailua itseään vastaan puuduttavien kilometrien kanssa.

Ultrajuoksun ja maratonin erot

Ultrajuoksu alkaa siis siitä, mihin maraton päättyy. Lyhimmät juoksumatkat ovat noin 50 kilometriä, mutta käytännössä ultrajuoksijat tähtäävät usein paljon pidempiin matkoihin. Näissä molemmissa juoksuissa on kyse äärimmäisestä kestävyydestä ja paljon puhuttu viisaus on se, että kunnollinen maratonharjoittelu tuottaa juoksijalle kestävyyden, jolla pitäisi jaksaa 100 kilometrin matka. Pohjan molempiin kilpailuihin muodostavat viikoittaiset pitkät lenkit, joiden mitta tulisi olla noin 2-3 tuntia ja matka 20-40 kilometriä. Suositus on kuitenkin se, että ennen ensimmäistä pidempää ultrajuoksua kannattaisi kokeilla 50-60 kilometrin matkan juoksemista, mutta ei tietenkään hirvittävän lähellä itse kisasuoritusta. Itse suorituksessa mekaniikka on saman tapainen, sillä molemmissa oikean alkuvauhdin löytäminen on ratkaisevaa. Liian kovalla vauhdilla liikkeelle lähtenyt juoksu pilaa koko suorituksen ennen kuin maali edes häämöttää näköpiirissä.

Ultrajuoksutapahtumia Suomessa

Ultrajuoksu on viimeisten vuosien aikana noussut todella kovaan suosioon ja Suomessakin järjestetään vuositasolla jo kymmeniä ultrajuoksutapahtumia. Suomen pisin ultrajuoksutapahtuma on samalla polkujuoksu, joka järjestetään Nivalassa aina syyskuussa. Pyssymäki Extreme Polkujuoksu on peräti 171 kilometriä pitkä ja reitti seikkailee suoperäisessä maastossa pitkin kapeaa, mutkittelevaa ja teknistä polkua. Myös erilaiset tuntureissa järjestettävät juoksutapahtumat tuovat lisähaastetta korkeuseroillaan. Tällaisia juoksukilpailuja ovat muun muassa heinäkuussa järjestettävä 134 kilometrin Ylläs-Pallas-juoksu, Utsjoen 130 kilometrin mittainen Kaldoaivi Ultra Trail sekä Kuusamon Karhunkierroksen 160 kilometrin polkujuoksu kesäkuussa. Ajallisesti Suomen pisin ultrajuoksutapahtuma on heinäkuun alussa Kauhajoki Ultra Running Festivalin kuuden päivän mittainen juoksutapahtuma. Näiden tapahtumien lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia, erimittaisia ja eri ympäristöissä tapahtuvia ultrajuoksutapahtumia. Alan parhaimmista tapahtumista kerromme tietysti sivuillamme aina ensimmäisenä!

Ultrajuoksutapahtumia maailmalla

Maailmalla järjestetään mitä eriskummallisimpia ultrajuoksutapahtumia. Jos pelkkä maratonin mitta riittää, haastavan reilu 42 kilometrin juoksumatka lienee Everestin maraton, jossa juostaan Mount Everestin perusleiristä alaspäin. Maailmanennätyksestä ei kannata haaveilla, sillä kovimmatkin juoksijat pääsevät tässä vain niukin naukin alle neljän tunnin suoritukseen. Ultrajuoksutapahtumista legendaarisin lienee The Barkley Marathons, johon osallistuvat löytävät tiensä Wartburgiin, Tennesseen osavaltiossa. Matka on vähintään 160 kilometriä. Tässä Amerikan perimetsässä järjestettävässä kisassa on päässyt historiansa aikana maaliin vain 15 kilpailijaa. Aiheesta on tehty myös todella mielenkiintoinen dokumentti, joka on saatavilla ainakin Netflixistä. Myös Saharan autiomaassa juostava reilu 240 kilometrin ja kuuden päivän mittainen ultrajuoksutapahtuma on varmasti kokemisen arvoinen, joskin vaatinee aikamoisen kunnon, kuten tietysti ultrajuoksu muutenkin. Kerromme sivuillamme myös mielenkiintoisia tarinoita maailman erikoisimmista ultrajuoksutapahtumista.

Yhteenveto

Ultrajuoksu on todellinen kestävyyslaji, jonka pohjana toimii tietysti maraton. Ultrajuoksijan taival kuitenkin vasta alkaa siitä, mihin maratonin reilun 42 kilometrin juoksu loppuu. Tällä sivulla kerromme sinulle kaiken olennaisen ultrajuoksusta, kestävyysharjoittelusta, maratoneista sekä triathlonista. Jos haluat haastaa itseäsi toden teolla, sivustomme on tehty sinua varten. Tärkeintä ultrajuoksussa on oikeanlainen harjoittelu ja valmistautuminen, sillä minimissään lähes 50 kilometrin tai kuuden tunnin mittainen juoksu ei ole lastenleikkiä eikä siihen kannata valmistautua kevyin perustein. Senpä takia oikeanlainen informaatio on elintärkeää ja tätä tietoa olemme sinulle tuomassa koko sivustomme avulla. Sivuiltamme löydät aiheeseen liittyvät tapahtumat, parhaat harjoitteluvinkit sekä oikeanlaiset varusteet polkujuoksuun, ultrajuoksuun sekä tietenkin maratoneihin. Oletko siis valmis sitomaan kengännauhat ja lähtemään oikein kunnolliselle pitkälle lenkille? Hyvä, lue sitten eteenpäin!