Polkujuoksu


Polkujuoksu on urheilulaji, joka nimensä näennäisestä yksiselitteisyydestä tunnetaan muutamallakin nimellä. Kansainvälisissä yhteyksissä tämä laji tunnetaan nimellä trail running, mutta korkeilla vuoristoalueilla siitä saatetaan tietyissä yhteyksissä käyttää myös nimitystä vuoristojuoksu. Juokseminen on yleisesti ottaen yksi kaikkein tunnetuimmista, suosituimmista ja pitkäikäisimmistä urheilulajeista, joten ei ole sinänsä mikään ihme, että sille on kehittynyt monia erikoistuneita alalajeja, jotka polkujuoksun tapaan eroavat toisistaan vain hienoisesti. Useimmiten polkujuoksu sekoitetaan maastojuoksuun, joka niin ikään tapahtuu maastossa.

Ulkopuolisen silmiin näiden juoksulajien väliset erot ovat hyvin hienovaraisia, mutta lajeihin perehtymällä ne on kuitenkin mahdollista oppia erottamaan. Merkittävimpiä eroja polkujuoksun ja maastojuoksun välillä on muun muassa se, että useimmissa tapauksissa maastojuoksu on jonkin kansainvälisen yleisurheiluliiton alajäsenen hallinnoima urheilulaji. Maastojuoksun matkat ovat useammin alle 12 kilometrin mittaisia, kun polkujuoksun matkat ovat useasti huomattavasti pidempiä, löyhemmin säänneltyjä ja ne sisältävät myös maantie- ja ratajuoksuihin verrattuna huomattavasti jyrkempiä laskuja ja nousuja.

Polkujuoksun historia ja suosion kehitys

Polkujuoksu on siitäkin mielenkiintoinen juoksulaji, että huolimatta sen jokseenkin yksimielisesti varsin moderniksi mielletystä historiasta, useimmat urheiluhistorioitsijat ovat eri mieltä siitä mihin lajin syntypiste tulisi tarkalleen ottaen sijoittaa. Useimmat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että siinä muodossa kuin laji nykyään tunnetaan, se kehitettiin ensimmäisenä Amerikan Yhdysvalloissa, tarkalleen ottaen Kalifornian osavaltiossa. Polkujuoksun ensimmäisen kilpailun katsotaan tapahtuneen vuonna 1905 kun muutamat amerikkalaiset juoksijat päättivät lyödä vetoa siitä kuka heistä selvittäisi Mount Tamalpaisin polut nopeinten.

Seuraavien vuosien aikana tätä samaa reittiä ryhdyttiin tahkoamaan useampien juoksijoiden toimesta ja aina vain systemaattisemmin, aina 1920-luvulle saakka, jolloin muuttuneet olosuhteet muuttivat monien suhtautumista vapaa-ajan viettoon. Vaikka polkujuoksun suosio sittemmin elpyi Yhdysvalloissa leviten hitaasti myös muille mantereille, on erittäin kuvaavaa, että tämän juoksulajin ensimmäinen lajiliitto perustettiin vasta niin myöhään kuin 1991 Iso-Britanniassa, Yhdysvaltojen seuratessa perässä vasta vuonna 1996. Viime vuosina lajin vapaamuotoisuus on kuitenkin tehnyt siitä entistä kiinnostavamman juoksulajin.

Polkujuoksureittejä maailmalla ja Suomessa

Polkujuoksun jokseenkin löyhät säännöt ovat osaltaan toimineet esteenä lajin laajemmalle yleistymiselle. Esimerkiksi juostavien matkojen etäisyydet vaihtelevat huomattavasti, aina 5 kilometristä pisimmillään yli 160 kilometriin, eli 100 mailiin. Tämä onkin johtanut siihen, että lajista onkin muodostunut varsinainen kestävyysjuoksun ystävien lempilaji. Esimerkiksi maastojuoksuun verrattuna polkujuoksukilpailujen osanottomäärät pyritään pitämään kohtalaisen pieninä, johtuen useimmin juostavien polkujen asettamista rajoituksista. Eri puolilla maailmaa on kuitenkin mitä erilaisimpia reittejä, joille halukkaita löytyisi enemmän kuin tarpeeksi.

Useimmat tunnetuista polkujuoksureiteistä, joita myös pidetään lajin kuninkuusmatkoina löytyvät sen synnyinmaasta, Amerikan Yhdysvalloista. Esimerkiksi maailman rankimpana pidettyä juoksukilpailua, 217 kilometrin mittaista Badwater Ultramarathonia on juostu jo 1970-luvun puolivälistä asti. Yksi pisimmistä polkujuoksureiteistä, 415 kilometrin mittainen Trans Japan Alps Race juostaan sen sijaan Japanissa. Suomessa tunnetuimpia polkujuoksu tapahtumia on jo seitsemän kertaa järjestetty Nuuksio Classic Trail Marathon, joka houkuttelee vuosittain 70 kilometrin reitilleen noin 5000 polkujuoksun harrastajaa, mutta myös muualla Suomessa järjestetään säännöllisiä polkujuoksukisoja.

Polkujuoksun vaatimukset, varusteet ja aloittaminen

Polkujuoksun selvään nousuun kääntyneelle suosiolle on löydettävissä joitakin miltei itsestään selviä syitä. Juokseminen on yksi ihmisen luontaisempia liikkumistapoja ja toisin kuin täsmällisemmin määritetyissä, yleisurheilun piiriin luettavissa juoksulajeissa, polkujuoksun miellyttävyys ei ole yhtä lailla riippuvainen loppuun asti hiotusta juoksutekniikasta. Luonnollisesti polkujuoksun pidemmät reitit asettavat tiettyjä ohittamattomia vaatimuksia harrastajan kunnolle, mutta se onneksi kehittyy nopeasti säännöllisen harrastamisen yhteydessä kuin itsestään. Vapaamuotoisemmin järjestetyt polkujuoksukilpailut saavat imua myös maiseman vaihtelemisesta, mikä on monille juoksijoille tärkeä asia.

Polkujuoksua voi siis täysin hyvällä syyllä pitää urheilulajina, jossa maisema vaikuttaa lajin viehättävyyteen. Täysin varomatta kaikkein pisimmille matkoille ei kuitenkaan kannata rientää täysin valmistautumatta, jos tahtoo päästä maaliin. Monille polkujuoksun harrastajille maaliin pääseminen onkin merkittävämpi asia kuin hyvä sijoitus. Jopa polkujuoksukisoissa kisaajat tapaavat juosta enemmän itseään kuin muita juoksijoita vastaan. Polkujuoksu vaatii kestävyyden ohella myös ketteryyttä, tasapainoa ja koordinaatiokykyä, mutta monipuolinen maasto myös kehittää kehon lihaksistoa huomattavasti monipuolisemmin kuin tasamaajuoksu.

Jokainen polku alkaa ensimmäisellä askeleella

Polkujuoksu voi helposti pitää konventionaalisempiin urheilu- ja varsinkin juoksulajeihin verrattuna jopa pienimuotoisena seikkailuna. Monimuotoisilla retkeily- ja vaellusreiteillä tapahtuva juokseminen tarjoaa kaikille luontoliikunnasta kiinnostuneille kestävyysurheilijoilla huomattavasti mielenkiintoisemmat maisemat kuin perinteinen pururata tai kehää kiertävä radalla juokseminen. Suomessa järjestettävän polkujuoksun keskusorganisaationa toimii Suomen Latu, eli jos laji kiinnostaa, mutta alkuun pääseminen tuntuu vaivalloiselta, lajin aloittamisessa auttavat eri puolella Suomea järjestettävät polkujuoksuryhmät. Yhteislenkeillä paikallinen luonto ja polkuverkostot tulevat tutuiksi lajin perusteisiin perehdyttäessä.

Yhteenveto

Polkujuoksu on juoksemista, jota tehdään polulla. Vaikka tämän seikkailuhenkisen urheilulajin määritelmä saattaa tuntua jokseenkin itsestäänselvältä, paljastaa läheisempi perehtyminen siihen monia mielenkiintoisia lajityypillisiä ominaispiirteitä. Polkujuoksulla on teoriassa yli sadan vuoden historia syntyseuduillaan Amerikan Yhdysvalloissa, mutta viralliset lajijärjestöt ovat muotoutuneet vasta 1990-luvulle tultaessa. Polkujuoksua harrastetaan useimmiten retkeily- ja vaellusreiteillä, joten se vaatii harrastajaltaan hieman eri vahvuuksia kuin rata- tai maantiejuoksu, mutta samalla se tarjoaa aivan erilaisen kokemuksen vinhaa tahtia vaihtuvissa maisemissa.