Ultrajuoksijan varusteet


Tavallinen kuntoliikunta ei liiemmin ole välineurheilua. Kuntoilija näkökulmasta sillä ei ole väliä, minkälainen t-paita on päällä hölkätessä, kunhan juoksemaan ei lähde farkuissa ja sandaaleissa. Kun taas puhutaan pitkistä ja raskaista urheilusuorituksista kuten ultrajuoksusta, varusteisiin tulee panostaa aivan eri tavalla. Historian saatossa ihmiset ovat juosseet pitkiäkin matkoja saaliseläinten perässä, ja tästä metsästyskulttuurista on perua edelleenkin Etiopian kaltaisten maiden menestys pitkillä juoksumatkoilla, mutta nykyään oikeilla varustevalinnoilla ultrajuoksemisesta saa paljon mielekkäämpää. Useiden kymmenien, ellei satojen kilometrien mittaisissa kilpailuissa samat liikeradat toistuvat vartalossa lukemattomia kertoja ja ne voivat aiheuttaa sisäisiä tai ulkoisia ongelmia juoksijan kropassa. Parhaatkaan varusteet eivät itsessään tuota parempia kisa-aikoja, mutta niillä saa eliminoitua juoksemista haittaavia tekijöitä, jolloin urheilijan suorituskyky pysyy parempana ja sitä kautta juokseminen on tehokkaampaa.

Ultrajuoksijan varusteet ovat erittäin kevyet, sillä kaikki ylimääräinen lisäpaino hidastaa juoksemista ja kuluttaa energiavarastoja turhaan. Keveys onkin kaikki kaikessa, kun puhutaan kengistä, tekstiileistä tai vaikkapa juomapulloista. Tässä artikkelissa esitellään ultrajuoksijan tärkeimmät varusteet ja pureudutaan siihen, mitä hyötyä ne tuovat juoksusuoritukseen. Kengät ovat luonnollisesti yksi tärkeimmistä osatekijöistä juoksemisessa, mutta suurta roolia näyttelevät myös tekstiilit: väärä materiaalivalinta kilpailussa saattaa johtaa jopa kisan keskeyttämiseen. Juomapullot ja energiatankkauskeinot kuuluvat myös olennaisiin juoksijan varusteisiin kuin myös rytmiä ja havainnointikykyä parantavat apuvälineet hikinauhoista rannesykemittareihin. Ultrajuoksussa välineisiin on siis syytä kiinnittää erityisen tarkasti huomiota, sillä pitkissä suorituksissa pienetkin yksityiskohdat korostuvat. Tavallinen kuntoilija voi hölkätä pieniä matkoja vuosikausia samoilla lenkkareilla, mutta pitkäkestoisessa rasituksessa painon epätasainen jakautuminen ja jalan virheasennot aiheuttavat ongelmia luustossa ja nivelissä.

Kaikki lähtee kengistä

Ultrajuoksuharrastuksen alussa kengät ovat ensimmäinen hankinta, jossa ei saa pihistellä lainkaan. Jokaisen ihmisen jalat ja jalkaterät ovat hieman erilaiset ja monet tarvitsevatkin erikseen teetetyt pohjalliset kenkiinsä, jotta jalan asento olisi mahdollisimman ergonominen. Satasien upottaminen juoksukenkiin voi aluksi hirvittää, mutta asiaa on syytä ajatella mieluummin siltä kantilta, että parempi on ostaa kerralla hyvät kengät ja välttyä polviongelmilta tulevaisuudessa. Erilaiset jalanpohjakuvantamiset ovat hyvä apuväline oikeanlaisen kenkämallin löytämiseksi. Useissa urheiluliikkeessä tällaisia kuvantamispalveluita onkin saatavilla. Hyvän ultrajuoksukengän yleisominaisuuksia ovat keveys, hengittävyys ja kestävyys. Pitoa tulee löytyä sopivissa määrin, mutta pohjamateriaalin tulee olla kuitenkin niin kova, että pohjakuviointi ei kulu heti ensimmäisen kisan jälkeen täysin sileäksi. Kengän tulee myös istua aivan täydellisesti – hankaumiin ja rakkoihin ei ole varaa, kun juostaan erityispitkiä matkoja.

Hyvät tekstiilit tuovat mukavuutta

Kenkien valinnan jälkeen on syytä hankkia ultrajuoksemiseen sopivat tekstiilit. Ei riitä, että pelkkä päällyspaita on teknisestä materiaalista valmistettu, vaan jokaisen vaatekappaleen tulee palvella vain ja ainoastaan yhtä tarkoitusperää: juoksukokemuksen parantamista. Kaikki alkaa jo alusvaatteista. Naisilla hyvät urheiluliivit ovat kullanarvoiset, sillä jos rinnat pääsevät liikkumaan liikaa pitkällä juoksumatkalla, ne kipeytyvät todella pahasti, eikä aina kudosvaurioiltakaan vältytä. Miesten kannattaa puolestaan tehdä alushousuvalinta huolellisesti, sillä etenkin jokainen armeijan käynyt suomalaismies tietää, kuinka hikiset sisäreidet hankaavat pitkillä marsseilla toisiaan vasten aiheuttaen kipeitä paukamia. Päällimmäisen kerroksen tulee olla kevyt, hengittävä ja joustava. On todella epämiellyttävä tunne, jos paita liimautuu ensimmäisen kilometrin jälkeen selkään kiinni tai jos housut tuntuvat kiristävän vastaan joka askeleella. Juoksemiseen suunnitellut sukat kannattaa myös suosiolla ostaa urheiluliikkeestä.

Muista nesteytys

Juoksijat eivät voi kisassa kantaa mukanaan isoja juomapulloja, koska ne toisivat vain turhaa lisäpainoa ja kaiken lisäksi ne haittaisivat hölskymisellään juoksun rytmiä ja painon jakautumista. Maratoneilla ja ultrajuoksukisoissa on järjestetty aina tankkauspisteitä, joista juoksijat voivat nopeasti ottaa huikan vettä joutumatta pysähtymään, mutta toisinaan omaakin nesteytystä tarvitaan. Juoksemiseen onkin suunniteltu varta vasten juomavöitä, joissa vyötärölle kiinnitettävässä vyössä on useita pieniä, noin desilitran tai kahden kokoisia pulloja vierekkäin. Näin juoksija voi kantaa hyvinkin jopa litran edestä vettä mukanaan, mutta koska pienten pullojen paino on tasaisesti jakautunut ympäri juoksijan painopistettä, ei veden kantaminen hidasta juurikaan juoksemista. Joissain vöissä on myös ylimääräinen lokero tai tasku, johon mahtuu hyvin esimerkiksi energiageelipussi tai glukoositabletteja. Niillä saa nopeaa lisäenergiaa, jos pelkkä vesi ei riitä jaksamaan.

Lisävarusteet

Kisan vakavuudesta riippuen ultrajuoksijoilla voi olla käytössä myös joitain muitakin varusteita. Hikinauhat on sallittu käytännössä kaikissa kisoissa ja niiden idea on nimensä mukaisesti estää hien kulkeutumista silmiin tai käteen. Koko pään peittäviä lakkeja ei varsinkaan kesäisin käytetä, sillä ne estävät lämmön haihtumista. Hikinauhat ovat siksi hyvä ratkaisu, kun haluaa pitää naaman puhtaana hiestä ja päälaen paljaana. Rytmi on olennainen asia kaikessa pitkän matkan juoksussa ja siksi sykemittareita näkee paljon käytettävän ultrajuoksukisoissa. Ranteessa käytettävät lisälaitteet auttavat juoksijaa pysymään kisastrategiassa ja tavoitesykkeessä – korkealla kilpatasolla urheilijat jakavat kisasuorituksen pienempiin osiin ja tietyin väliajoin juoksija voi nostaa tempoaan, kunnes viimeiseen loppukiriin saa vielä kaiken irti kropastaan. Vyötäröllä käytettävä sykevyö antaa rannemittausta tarkempaa dataa sydämen lyöntitiheydestä, mutta toiset kokevat vyön käytön ahdistavaksi.