Ultrajuoksutapahtumat maailmalla


Ultrajuoksuja järjestetään ympäri maailmaa, mutta erityisesti lajin ykkösmaassa Yhdysvalloissa. Vuosittain järjestettävien tapahtumien lukumäärä nousee tuhansiin kilpailuihin, jotka vaihtelevat vaikeustasoltaan aloittelijoista todella edistyneisiin kilpailuihin, jotka voivat kestää jopa kuukausia. Maratoneihin kyllästyneet kestävyysjuoksijat voivat näin etsiä aina uusia keinoja haastaa itsensä ja lajin mestaruuskilpailuja järjestetään ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Viralliset mestaruuskilpailut koostuvat 100 kilometrin matkasta, 24 tunnin pituudesta ja 80 kilometrin vuorijuoksusta. Ultrajuoksukilpailuja yhdistää se, ettei niissä yleensä jaeta rahapalkintoja. Mestaruuskilpailuiden ulkopuoliset, ja samalla vaikeimmat, ultrajuoksukilpailut ovat yleensä monipäiväisiä ja ne järjestetään lisäksi maailman haastavimmissa olosuhteissa. Kilpailijoita testataan äärimäisissä ilmastoissa, maastoissa ja luonnon oloissa. Juoksuihin otetaan mukaan ainoastaan kokeneita kilpailijoita ja jokainen osallistuja on mukana omalla vastuullaan – jopa lyhyillä matkoilla. Ultrajuoksu ei sovi heikkohermoisille tai tavallisille kuntojuoksijoille.

Yksi kuuluisimmista ultrajuoksutapahtumista on Trans Europe Foot Race, jota pidetään vaativimpana ultrajuoksuna. Se on järjestetty kolme kertaa; vuosina 2003, 2009 ja 2012. Vuonna 2003 järjestetty, ensimmäinen Trans Europe Foot Race oli noin 5100 kilometrin mittainen ja kesti 64 päivää. Juoksijat aloittivat kilpailun Lissabonista ja saapuivat Moskovaan. Ainoastaan 22 kilpailijaa alkuperäisestä 44 kilpailijasta pääsi maaliin asti. Onnistuneiden joukossa oli Mariko Sakamoto, joka oli pyörätuolikilpailija ja kilpailun ainut nainen. Kuusi vuotta myöhemmin kilpailijat lähtivät Italian Barista ja reitti päättyi Norjan Nordkappiin. Suomenkin kautta reititetty kilpailu kesti 64 päivää ja oli pituudeltaan 4485 kilometriä, 45 kilpailijaa saapui maaliin. Vuoden 2012 kilpailu alkoi Tanskan Skagenista ja päättyi Gibraltarille. Matkan pituus oli tällä kertaa vain 4175 kilometriä, mutta sen kesto oli silti 64 päivää.

Spartathlon

Euroopassa järjestetään vuosittain noin 300 ultrajuoksukilpailua. Niistä tunnetuin ja vanhin on vuosittain Kreikassa järjestettävä Spartathlon, jonka reitti koostuu 246 kilometrin matkasta Ateenasta Spartiin eli antiikinaikoina Sparta-nimellä tunnettuun kaupunkiin. Nykyinen Spartathlonin matka on reititetty Feidippides-nimisen viestimiehen vuonna 490 kulkeman matkan mukaan. Feidippidesin tarkoitus oli hakea apua Spartasta Ateenaan taisteluihin Persiaa vastaan. Historiankirjoitusten mukaan Feidippides saapui Ateenaan seuraavana päivänä. Vuonna 1982 neljä Ison-Britannian ilmavoimien jäsentä halusi testata, onko tarinoissa perää ja taittoivat matkan juosten. He saapuivat perille 36 tunnissa, ja jo seuraavana vuonna Spartathlon järjestettiin ensimmäistä kertaa. Nykyäänkin kilpailun aikaraja on 36 tuntia. Kilpailijoiden edistymistä valvotaan väliaika-asemilla, joihin pitää selvitä tietyssä aikarajassa. Suomalaisista kilpailijoista 47 on päässyt maaliin asti ja kaksi kolmen parhaan joukkoon. Vuonna 2014 maaliin saapui jopa 11 suomalaista kilpailijaa, joista neljä oli naisia.

CajaMar Tenerife Bluetrail

CajaMar Tenerife Bluetrail tai lyhennettynä Tenerife Bluetrail, on yksi Euroopan tärkeimmistä ultrajuoksukilpailuista, ja se järjestetään Teneriffan kauniissa vuoristoissa. Se on samalla Espanjan korkein ja Euroopan toiseksi korkein juoksukilpailu, sillä osa reitistä kulkee 3 550 metriä korkean Teide-vuoren rinteillä. Vaativissa vuoristomaisemissa juostava kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Siitä lähtien vuosittain kesäkuussa juostava Tenerife Bluetrail on Kanariansaarille erittäin tärkeä urheilutapahtuma ja se houkuttelee kaikentasoisia kilpailijoita. Se on niin ikään kansainvälisesti erittäin suosittu, josta kertoo se, että vuonna 2017 siihen osallistui yli 2700 kilpailijaa 33 maasta, mukaan lukien Suomesta. Nykyinen järjestäjä on Cabildo de Tenerife. Kilpailussa on viisi reittiä: Ultra (102 kilometriä), Trail (66 kilometriä), Marathon (43 kilometriä), Media (21 kilometriä) ja Reto Bluetrail, joka on tarkoitettu erityisesti liikuntarajoitteisille kilpailijoille.

Western States Endurance Run

Western States Endurance Run tunnetaan paremmin nimellä Western States 100. Kyseessä on 161 kilometrin pituinen ultrajuoksukilpailu, joka järjestetään vuosittain kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Yhdysvaltojen Kaliforniassa, Sierra Nevadan vuoristossa. Kilpailu alkaa Squaw Valleyn hiihtokeskuksesta ja päättyy Auburniin. Kilpailu on kuuluisa karusta maastostaan, joka vaihtelee lumihuippuisista vuoristoista mataliin, kuumiin laaksoihin. Juoksijat nousevat kumulatiivisesti 5500 metrin korkeuteen ja laskeutuvat vuoristopolkuja pitkin yhteensä 7000 metriä. Kilpailun pituuden takia matkalle lähdetään aamuyöstä kello 5 ja matkaa jatketaan koko päivän ajan aina seuraavaan yöhön asti. Western Statesin aikaraja on 30 tuntia. Kilpailu on yksi viidestä 100 mailin kilpailusta, jotka muodostavat ultrajuoksujen Grand Slamin. Muut kilpailut ovat Old Dominion 100, Vermont 100 Mile Endurance Run, Utahissa järjestettävä Wasatch Front 100 Mile Endurance Run ja Coloradossa järjestettävä Leadville Trail 100.

Self-Transcendence 3 100 Mile Race

Self-Transcendence 3100 Mile Race on maailman pisin tunnettu juoksukilpailu. Sri Chimnoy järjesti sen ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja se oli tuolloin vain 2 700 mailin (4 345 kilometrin) pituinen. Kilpailun palkintojenjaossa Chimnoy ilmoitti, että kilpailu pidennettäisiin seuraavana vuonna 3 100 mailin (4 989 kilometrin) pituiseksi. Vuosittain kesä-elokuussa järjestettävän, monipäiväisen kilpailun isäntänä toimii Sri Chimnoy Marathon Team. Juoksu tapahtuu Queensin kaupunginosassa, New Yorkissa. Kilpailijoiden tehtävänä on juosta 5649 kierrosta 883 metrin pituista kaupunkireittiä korkeintaan 52 päivän aikana. Tällöin päivittäiseksi juoksumatkaksi muodostuu 95,95 kilometriä. Kilpailun maailmanennätystä pitää hallussaan suomalainen Asprihanal Aalto, joka saapui maaliin 40 päivän, 9 tunnin, 6 minuutin ja 21 sekunnin päästä lähdöstä rikkoen samalla edellisen ennätyksen, joka oli yli 41 päivää. Aalto on osallistunut tähän kilpailuun 13 kertaa ja voittanut niistä kahdeksan.