Ultrajuoksutapahtumat Suomessa


Kaikki ultrajuoksukilpailut ja -tapahtumat eivät kuitenkaan perustu juostun matkan pituuteen, vaan myös aikaperusteisia kilpailuja järjestetään. Suosituimpia aikaperusteisia ultrajuoksuja ovat 24 tunnin kilpailut, joita kotimaan ultrajuoksukentillä edustavat muun muassa Espoossa järjestettävä Endurance 24 ja Kokkola Ultra Runin 24 tunnin juoksu. Lyhyempiäkin aikaperusteisia juoksuja kuitenkin järjestetään, kuten kuuden tunnin maantiejuoksu Lohjalla, eli Kalkkipetteri Ultra Run ja kahdentoista tunnin juoksuja, kuten Töysän Ponnenjärvi 12h. Monet juoksutapahtumat tarjoavat useampia matkoja. Kauhajoella heinäkuussa järjestettävän Kauhajoki Ultra Running Festival -ultrajuoksutapahtuman pisin matka on peräti 6 vuorokautta. Maailmalla kaikki on kuitenkin suurempaa ja myös ultrajuoksutapahtumien matkat ovat venyneet äärimmäisissä tilanteissa jopa kuukausia kestäviksi rupeamiksi. Ultrajuoksujen kilpailuja järjestetään jotakuinkin kaikenlaisilla maastotyypeillä, mutta aikaperusteisten ultrajuoksujen kilpailut tavataan järjestää urheilukentillä, jolloin järjestäminen on helpompaa.

Suomi-juoksu: maailman toiseksi vanhin ultrajuoksutapahtuma

Suomalaiset ovat pienenä kansana keskimääräistä kiinnostuneempia siitä, mitä heistä muualla maailmassa ajatellaan, eikä kovinkaan moni asia lämmitä suomalaisen mieltä enemmän kuin kuulla, että jossakin asiassa ollaan maailman kärkeä. Ei ole siis mikään suuri ihme, että varsinkin kotimaisten kestävyysjuoksijoiden mieltä hivelee, että jo vuodesta 1972 järjestetty Suomi-juoksun yhtä aikaa Pohjoismaiden iäkkäin ja koko maailman toiseksi vanhin joka vuosi juostava 100 kilometrin ultrajuoksukilpailu. Järvenpäässä 22. päivä lokakuuta vuonna 1972 järjestetty Suomi-juoksun innoittajan toimi Sveitsin Biel/Biennen-juoksukilpailu. Tämän historiallisen kilpailun voittoajaksi kirjattiin vielä tänäkin päivänä kovaa kansainvälistä tasoa oleva 6.42.53 ja sen juoksi myös maratonin suomenmestaruuskisoissa menestynyt Ensio Tanninen. Vuosien 1973 ja 1997 välisenä aikana Suomi-juoksua juostiin Hartolassa, josta se siirtyi Turkuun ja Siuntioon 1998 – 2006 ja Perniö-Saloon 2007 – 2015. Vuodesta 2016 asti Suomi-juoksua on järjestetty Joensuussa.

NUTS Karhunkierros

NUTS Karhunkierros on vuodesta 2014 asti järjestetty ultrajuoksutapahtuma, jonka tapahtumareitti mukailee Suomen suosituinta vaellusreittiä, Karhunkierrosta. Tämän ultrajuoksutapahtuman vetonauloja ovat vuodesta toiseen olleet Suomen Lapin uskomattomat maisemat, eikä järjestäjille itsellekään ole ollut yllätys, että yhteensä 2 500 juoksijaa kattava tapahtuma on ollut joka vuosi loppuunmyyty. Oulangan kansallispuiston alueella järjestetyssä reittijuoksussa on mahdollista kilpailla seuraavilla reiteillä: 31 kilometrin mittaisen lyhytmatkan varrelle on kerätty kaikki Karhunkierroksen näyttävimmät ja parhaat palaset. Ensimmäinen varsinaisen ultrajuoksun mitat täyttävä matka on 53 kilometrin reitti. Myöskin “Original” -nimellä leikkisästi tunnettu 80 kilometrin reitti käsittää koko virallisen Karhunkierroksen. Hyvä haaste on selvittää reitti päivässä, kun jalkapatikassa matkan tiedetään vievän viikon. NUTS Karhunkierros -ultrajuoksutapahtuman pisin reitti on 160 kilometriä, joka on myös Ultra Trail our Finlandin virallinen osakilpailu.

NUTS Pallas ja Vaarojen Maraton

Lokakuun ensimmäisellä viikolla juostavaa Vaarojen Maratonia nimitetään Suomen perinteisimmäksi polkujuoksukisaksi, ja hyvällä syyllä. Suomalaisten juoksukisojen joukossa Vaarojen Maraton, jonka pituus on peräti 131 kilometriä, onkin omanlaisensa nestori, sillä kilpailua on järjestetty jo 13 kertaa. Vaarojen Maratonilla on erittäin raskaan ja haastavan juoksutapahtuman maine, mutta Kolin kansallismaisemat tarjoavat itsensä ylittämiseen tähtääville ultrajuoksijoille mitä maalauksellisimmat puitteet. Vaarojen Maratonia on vuosien varrella juostu niin ensilumessa kuin lumoavan ruskan keskelläkin. Vaarojen Maraton NUTS Karhunkierroksen ja NUTS Pallaksen lailla Ultra Trail Tour Finlandin osakilpailu, ja vuosittaisen Tourin finaali. Mutta ennen sen selättämistä Finisher-liiviä metsästävän on selvitettävä heinäkuisen NUTS Pallaksen 134 kilometrin ultrajuoksumatka. Siinä missä Vaarojen Maraton haastaa juoksijan syksyisillä ilmiöillä, Pallaksella reitille mahtuu nousua, tuulista säätä ja nälkäisiä hyttysiä.

Nuuksio Classic

Nuuksio Classic on Nuuksion kansallispuistossa järjestettävä raskas ja vaativa, mutta kaikille loppuun asti selviytyvälle sitäkin palkitsevampi polkujuoksutapahtuma, joka on vuodesta 2012 asti kuulunut suomalaisen ultrajuoksun tunnetuimpiin tapahtumiin. Vaikka itse tapahtumalla ei ole ikää vielä vuosikymmentäkään, sen järjestäjillä on tähtäimessä todellisen polku- ja ultrajuoksuklassikon asema, jota tavoitellaan määrätietoisesti. Nuuksio Classicissa juoksureitin pituus on suunniteltu täyden maratonin mukaiseksi, mutta ultrajuoksijoille tarjolla on myös 70 kilometrin mittainen ultramatka. Varsin nopeasti Nuuksio Classic on kasvanut noin 700 polkujuoksijaa kerääväksi tapahtumaksi. Nuuksio Classic on myös osa BUFF Trail Touria, joka koostuu seitsemästä polkujuoksukisasta. Ultra Trail Tour Finlandin lailla BUFF Trail Tourin tavoitteena on kasvattaa polku- ja ultrajuoksun tunnettavuutta, tuoda näiden mahtavien juoksulajien pariin lisää harrastajia ja laajentaa jo edistyneiden harrastajien kokemuskenttää.